Olej, jak sama nazwa wskazuje wytwarzany jest z kiełków pszenicy. Posiada on mocny, długo utrzymujący się na skórze zapach. Bogaty jest w kwas linolowy i oleinowy, a także karoteny, witaminy A, C, D i B, błonnik, enzymy, fosfolipidy, filoestrogeny oraz różnorodne składniki mineralne.
Najczęściej stosuje się go do zabiegów relaksacyjno-upiększających.
Kiedy stosować olej z kiełków pszenicy?
- kiedy skóra jest wysuszona i łuszczy się - olej przenika do głębszych warstw skóry i pozostawia ją długotrwale nawilżoną, gładką i miękką (chroni również przed utratą wody)
- do opalania - olej doskonale chroni przed promieniowaniem UV
- kiedy włosy są suche i połamane - olej wygładza ich powierzchnię, odtwarza naturalną osłonkę oraz regeneruje wnętrze włosów
Olej jest w 100% naturalny, nie zawiera domieszek. W zależności od temperatury może zmieniać konsystencję, jest to zjawisko normalne i nie wpływa na jego właściwości, ani jakość.