Olej kokosowy wykorzystywany jest jako
kosmetyk do codziennego użytku, ale również jako
środek spożywczy do smażenia, wyrobu ciast oraz produkcji czekolady i margaryny.
Zmienia on swoją konsystencję i kolor w zależności od tego, w jakiej znajduje się temperaturze. Jeżeli w pomieszczeniu jest mniej niż 25
°C, olej jest w postaci stałej i kolorze białym, natomiast w cieplejszym miejscu przybiera stan ciekły i żółtą barwę.
Zastosowanie:
- kremy do cery suchej, zniszczonej, popękanej, starzejącej się
- kremy przeciwko dermatozom
- kosmetyki do suchych i łamliwych włosów
- po opalaniu
- masaż
Olej jest wygodny w użytku, ponieważ
dobrze się go rozsmarowuje i nie jest wymagane stosowanie dużych jego ilości dla osiągnięcia pożądanego efektu.
Efekty to
gładka,
miękka i
błyszcząca skóra. Ponadto, produkt działa
łagodząco i chłodząco, dzięki czemu idelanie nadaje się do stosowania na skórę wrażliwą lub podrażnioną po opalaniu.